Παναγιώτης Τανιμανίδης: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνό είδος καρκίνου στις γυναίκες, όμως μπορούμε να τον προλάβουμε. Η μαστογραφία, ο αυτοέλεγχος και κυρίως η ενημέρωση είναι κάποιοι τρόποι πρόληψης. Αν θέλουμε, λοιπόν να ενημερωθούμε για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψη του, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό. Για αυτό εμείς απευθυνθήκαμε στον κ. Παναγιώτη Σ. Τανιμανίδη, μαιευτήρια – χειρουργό – γυναικολόγο, ώστε να μας πει κάποια πράγματα που κάθε γυναίκα θέλει και χρειάζεται να ξέρει.

Πρόληψη καρκίνου του μαστού – μαστογραφία.

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση με αναμφισβήτητη αξία, καθώς μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τον καρκίνο του μαστού. Σκοπός της είναι ο εντοπισμός του καρκίνου πριν αυτός γίνει ογκίδιο, οπότε και είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμος, χωρίς να απαιτείται συνήθως καμία συστημική θεραπεία, παρά μόνο η χειρουργική αφαίρεσή του.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος με μαστογραφία;

Όλες οι γυναίκες, βάση ηλικίας και οικογενειακού ιστορικού, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο των μαστών τους. Οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία τους ή μαστογραφία αναφοράς, μεταξύ 35 και 40 ετών. Εάν η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνει μαστογραφία δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο συγγενικό της πρόσωπο.

Τί ισχύει για τις νεαρές γυναίκες;

Οι γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών είναι καλό να μην υποβάλλονται σε μαστογραφία για δύο λόγους: 1) Ο μαζικός αδένας είναι ακόμη πολύ πυκνός και η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας. 2) Ο μαζικός αδένας σε αυτή την ηλικία είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και πρέπει να αποφεύγεται αυτή εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Οι νεαρές γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό μπορούν να κάνουν κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστών.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα, αν στο μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να εντοπιστεί σε πολύ αρχικό στάδιο και να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Ποιά μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Επειδή ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την ωορρηξία, μπορεί να υπάρξουν ψευδή ευρήματα. Συνιστάται, η μαστογραφία να γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

Αρκεί η μαστογραφία για να ελεγχθεί ο μαστός;

Η μαστογραφία είναι σαφώς η μέθοδος εκλογής για τον έλεγχο του μαστού και μπορεί κατά περίπτωση, ο γυναικολόγος σας, να συστήσει επιπλέον υπέρηχο μαστών ή μαγνητική τομογραφία μαστών. Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των μαστών παίζει επίσης η αυτοεξέτασή τους. Ενημερωθείτε από το γυναικολόγο σας για τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης και βάλτε την στη μηνιαία ρουτίνα σας.

Γενετικός- γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο μαστού/ωοθηκών- Πότε έχει ένδειξη;

Σε γυναίκες που κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να γίνεται γονιδιακός έλεγχος προκειμένου να βρεθεί πιθανή γενετική προδιάθεση. Ελέγχονται τα γονίδια BRCA1, BRCA2.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ. ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ MD, MSc,
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
Τσιμισκή 27 – Θεσσαλονίκη
2310 25 11 44 – ptaniman@gmail.comhttp://www.gynecology.today

Σχολιάστε